Zmrzka z olivového oleje? Žádný problém
Zní to trochu nedůvěřivě, ale zmrzka z olivového oleje se opravdu dělá a chutná výborně! Já tento recept objevil v kuchařce od Martina Škody "Škoda nevařit". Zmrzlina má specifickou chuť, ale je nečekaně výborná. Určitě doporučuji zkusit.
Zde přikládám recept pro zájemce:
Na 12 porcí:
500 ml mléka, 180-200 g krupicového cukru, 35 g hladké mouky, 80 ml jemného extra panenského olivového oleje, 6 žloutků, k servírování plátky mandlí nebo oříšky
Postup:
Mléko dejte zahřívat při mírné teplotě do kastrolu. Mezitím třete v misce žloutky s cukrem a moukou, dokud se nevytvoří jednotná žlutá hmota. Tu pak přidejte do vlažného mléka a za stálého míchání přiveďte k varu - žloutky se s mlékem spojí a směs začne houstnout.
Míchejte, dokud nezískáte krém připomínající pudink. Poté odstavte hrnec z vařiče a jeho obsah nechte vychladnout. Až bude vlažný - skoro studený - začněte za stálého míchání přilévat olej. Zmrzlinu pak vlijte do nádoby a dejte do mrazáku alespoň na 6 hodin. Během této doby je potřeba ji několikrát promíchat, aby nezkrystalizovala.
Mandle mírně opražte na suché pánvi a posypte jimi zmrzlinu.