Hlad a svátky velikonoční
Je březen a s ním přichází jaro (i když to tak venku rozhodně nevypadá). Blíží se čas Velikonoc a k tomu patří samozřejmě hromada dobrého jídla. Při této příležitosti bych se s vámi chtěla podělit o typická jídla, která k těmto svátkům prostě neodmyslitelně patří a bez nich si je nedovedu představit...
KOPŘIVOVÁ POLÉVKA
- 30 g másla
- 100 g celeru
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1200 g brambor
- 80 g šalotek nebo cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 větvičky tymiánu
- 1 litr zeleninového vývaru
- 25 g rostlinného oleje
- 25 g hladké mouky
- 2 housky
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 šálky listů kopřiv
- Sůl, pepř
Postup: V kastrolu na rozehřátém másle opečeme krátce nakrájenou zeleninu, přidáme lístky tymiánu, zalijeme 750 ml vývaru, osolíme a necháme zvolna vařit. Mezitím si na pánvi nahřejeme olej, přimícháme mouku a připravíme světlou jíšku. Do polévky přilijeme zbytek vývaru a necháme zvolna vařit, dokud zelenina nezměkne.
Mezitím si nakrájíme housky na kostičky, promícháme je s olivovým olejem a vysypeme na plech s pečícím papírem. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě při 160 °C asi na 5 minut.
Uvařenou polévku rozmixujeme, přidáme nakrájené kopřivy a po deseti minutách varu vše znovu krátce promixujeme. Dochutíme pepřem a solí.
NÁDIVKOVÉ MUFFINY
· sůl
· 300 g vepřové krkovice
· 6 vajec
· 3 rohlíky (1 den staré)
· 3 jarní cibulky
· hrst bylinek nebo kopřivových listů
· čerstvě mletý černý pepř
· špetka mletého muškátového oříšku
· máslo na vymazání formiček
Postup: Do hrnce nalijeme asi 600 ml vody. Přidáme sůl a maso. Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme asi 90 minut doměkka a vyndáme jej. Zchladlé pak nakrájíme na menší kousky.
Tři vejce uvaříme natvrdo. Oloupeme je a společně s rohlíky pokrájíme na kostičky. Očištěnou cibulku a bylinky nasekáme nahrubo. Vše vložíme do mísy, zalijeme 200 ml masového vývaru a dobře promícháme i s kousky masa.
Zbylá vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vmícháme do mísy k ostatním surovinám. Z bílků připravíme pevný sníh, který nakonec lehce zapracujeme do nádivkové hmoty. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Formičky na muffiny vymažeme máslem a naplníme připravenou hmotou. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 30 minut.
PIŠKOTOVÝ BERÁNEK
- 5 vajec
- 250 g cukru moučky
- 1 vanilkový cukr
- 280 g polohrubé mouky
- 5 lžic rozpuštěného másla
- olej
- hrubá mouka na vysypání formy
- trocha cukru na posypání
Postup: Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukry, vmícháme polohrubou mouku, máslo a nakonec zlehka sníh z bílků.
Formu na beránka vylijeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme těsto a pečeme při 170 °C asi 45 minut.
Beránka po upečení opatrně vyklopíme a necháme vychladnout. Pak ho zlehka pocukrujeme.
To je pro dnešek ode mě vše. Přeji hezké Velikonoce...
- Karin