Hlad a svátky velikonoční

19.03.2018

Je březen a s ním přichází jaro (i když to tak venku rozhodně nevypadá). Blíží se čas Velikonoc a k tomu patří samozřejmě hromada dobrého jídla. Při této příležitosti bych se s vámi chtěla podělit o typická jídla, která k těmto svátkům prostě neodmyslitelně patří a bez nich si je nedovedu představit...

KOPŘIVOVÁ POLÉVKA

  • 30 g másla
  • 100 g celeru
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1200 g brambor
  • 80 g šalotek nebo cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 větvičky tymiánu
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 25 g rostlinného oleje
  • 25 g hladké mouky
  • 2 housky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 šálky listů kopřiv
  • Sůl, pepř

Postup: V kastrolu na rozehřátém másle opečeme krátce nakrájenou zeleninu, přidáme lístky tymiánu, zalijeme 750 ml vývaru, osolíme a necháme zvolna vařit. Mezitím si na pánvi nahřejeme olej, přimícháme mouku a připravíme světlou jíšku. Do polévky přilijeme zbytek vývaru a necháme zvolna vařit, dokud zelenina nezměkne.

Mezitím si nakrájíme housky na kostičky, promícháme je s olivovým olejem a vysypeme na plech s pečícím papírem. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě při 160 °C asi na 5 minut.

Uvařenou polévku rozmixujeme, přidáme nakrájené kopřivy a po deseti minutách varu vše znovu krátce promixujeme. Dochutíme pepřem a solí. 



NÁDIVKOVÉ MUFFINY

· sůl

· 300 g vepřové krkovice

· 6 vajec

· 3 rohlíky (1 den staré)

· 3 jarní cibulky

· hrst bylinek nebo kopřivových listů

· čerstvě mletý černý pepř

· špetka mletého muškátového oříšku

· máslo na vymazání formiček

Postup: Do hrnce nalijeme asi 600 ml vody. Přidáme sůl a maso. Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme asi 90 minut doměkka a vyndáme jej. Zchladlé pak nakrájíme na menší kousky.

Tři vejce uvaříme natvrdo. Oloupeme je a společně s rohlíky pokrájíme na kostičky. Očištěnou cibulku a bylinky nasekáme nahrubo. Vše vložíme do mísy, zalijeme 200 ml masového vývaru a dobře promícháme i s kousky masa.

Zbylá vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vmícháme do mísy k ostatním surovinám. Z bílků připravíme pevný sníh, který nakonec lehce zapracujeme do nádivkové hmoty. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Formičky na muffiny vymažeme máslem a naplníme připravenou hmotou. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 30 minut. 



PIŠKOTOVÝ BERÁNEK

  • 5 vajec
  • 250 g cukru moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • 280 g polohrubé mouky
  • 5 lžic rozpuštěného másla
  • olej
  • hrubá mouka na vysypání formy
  • trocha cukru na posypání

Postup: Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukry, vmícháme polohrubou mouku, máslo a nakonec zlehka sníh z bílků.

Formu na beránka vylijeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme těsto a pečeme při 170 °C asi 45 minut.

Beránka po upečení opatrně vyklopíme a necháme vychladnout. Pak ho zlehka pocukrujeme. 

To je pro dnešek ode mě vše. Přeji hezké Velikonoce...

- Karin

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky